niedziela, 19 sierpnia 2012

Zupa


Czy lubisz bawić się w kucharza - kucharkę? Nie sprawia Ci problem obieranie, krojenie warzyw to tu znajdziesz przepis na smaczną, zdrową zupę, którą polecam do ugotowania nawet początkującm adeptom sztuki kulinarnej. Jeżeli nie urzędujesz w kuchni to poproś najbliższą Ci osobę o przygotowanie jej dla Ciebie. Zyczę smacznego.
zupa minestrone
zupa minestrone Wczoraj byłem na obiedzie u znajomych, którzy poczęstowali mnie zupą z warzyw, które wyhodowali na swojej działce. Pychota. Zapytałem o jej nazwę . " Minestrone " - usłyszałem w odpowiedzi. Dowiedziałem się, że nazwa pochodzi od słowa "minestra" co po włosku znaczy zupa. Nie ma ścisłego przepisu na nią i gotuje się ją z warzyw sezonowych. Może być podawana: z ryżem, z drobnym makaronem, grzankami lub jako przecier warzywny.
Mój przepis:
1. 2 średnie marchewki
2. 2 średnie cukinie (im mniej wyrośnięte tym lepiej)
3. 5-6 średnich ziemniaków
4. 250-300g fasolki szparagowej
5. 3-4 średnie pomidory
6. 1l wywaru z kostki warzywnej lub drobiowy
7. sól, pieprz, bazylja, ( do smaku można dodać czosnek i łyżeczkę śmietany do porcji)
Wykonanie:
Marchewkę obrać, pokroić w talarki lub kostkę. Tak samo zrobić z ziemniakami. Obrane warzywa zalać wywarem z kostki warzywnej lub drobiowej i zacząć gotować.
Cukinię umyć nie obierać ze skóry, podzielić wzdłuż na cztery lub więcej części i te kawałki pokroić na plasterki o grubości ok 2-4mm. Fasolkę pokroić na cząstki o wielkości 1-2cm. 
Gdy marchewka i ziemniaki w wywarze są prawie miękkie dodać fasolkę, cukinię. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Pomidory umyć podzielić na 4 części a te z koleji na kawałki wielkości 1-2cm. Dodać je do zupy, gdy już wszystkie składniki są ugotowane-miękkie. Chwilę wszystko gotować. Gotową zupę można udekorować świeżymi listkami bazylii i łyżeczką śmietany. Można podawać z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecier warzywny .
Życzę przyjemnego gotowania i smacznego:D
Marek.
Autor artykułu
Marek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz