niedziela, 12 sierpnia 2012

Żeberka duszone

Dzisiaj zaproponujemy Państwu typowe polskie danie, jakim są żeberka. Żeberka można przygotować na różny sposób, ale my skupimy się na duszonych. Danie nie jest bardzo skomplikowane, ale niestety dość pracochłonne – niemniej jednak efekt końcowy wart jest zachodu. Zapraszam do gotowania.

Składniki:
1/ pół kilograma żeberek wieprzowych
2/ marchewka, pietruszka, 2 rzodkiewki
3/ kostka rosołowa mięsna
5/ sól, pieprz
6/ dwie łyżki mąki, łyżeczka octu
7/ koperek, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
8/ olej do smażenia
9/ śmietana mała 18%
10/ sałata masłowa, ogórek zielony

Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w paski wzdłuż kości. Smażymy na oleju czekając, aż się lekko zarumienią. Aby mięso było smaczniejsze, dodajemy trochę przyprawy do wieprzowiny i jeszcze chwilę smażymy. W międzyczasie wstawiamy w garnku 1 litr wody, dodajemy pokrojone w kostkę lub plasterki warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową - gotujemy. Dodajemy podsmażone (zarumienione) żeberka i gotujemy (dusimy) do miękkości. Na koniec zagęszczamy sos mąką (w pół szklanki wody rozrabiamy 2 łyżki mąki i wlewamy do garnka stale mieszając). Pozostaje już tylko doprawić solą i pieprzem i dosypać trochę koperku. Potrawę podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Do tej potrawy na surówkę najlepsza będzie sałata w śmietanie z rzodkiewką i ogórkiem. Sałatę myjemy i kroimy (rwiemy) na kawałki – rzodkiewkę i ogórek na plasterki. Do salaterki wlewamy śmietanę i dodajemy sałatę, ogórek i rzodkiewkę, delikatnie solimy i pieprzymy, wlewamy łyżeczkę octu - wszystko dokładnie mieszamy (możemy dodać 2 szczypty papryki słodkiej). W razie konieczności ponownie doprawiamy solą. Danie gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz