wtorek, 14 sierpnia 2012

Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym


Jeżeli robiliście kiedyś obiad z sosem słodko-kwaśnym ze słoika, to podaję przepis na zrobienie takiego sosu samodzielnie. Zapewniam, że zrobiony własnoręcznie jeszcze bardziej posmakuje domownikom...
Składniki:
1 pierś kurczaka,                                      
4 pomidory,                                           
2 cebule,                                                  
1 papryka czerwona,                                                
3 plasterki ananasa z puszki,                                                    
½ puszki kukurydzy,                                                            
1 łyżka cukru,                                      
1 łyżeczka musztardy,                                         
1 łyżka octu,                                              
szczypta curry,                                         
szczypta Vegety lub Kucharka,                                    
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
szczypta pieprzu ziołowego,
sól do smaku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
olej do smażenia,
ryż,

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Po usmażeniu przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na części. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory wrzucamy do garnka i dusimy około pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli kukurydzę, ananasa  (pokrojonego w kostkę), cukier, musztardę, ocet, curry, vegetę, paprykę słodką, pieprz ziołowy, sól do smaku i gotujemy 10-15 minut. W soku z ananasa rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos, chwilę gotujemy.
Podajemy z ryżem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz