środa, 15 sierpnia 2012

Łopatka w sosie musztardowym

Dzisiaj proponuję łopatkę w sosie musztardowo-miodowym z dużą ilością cebuli. Przepis jest łatwy do wykonania i nie potrzebujemy do niego dużo składników.

Składniki:
500 g mięsa gulaszowego,                                                         
2 cebule,                                                                     
2 ząbki czosnku,                                                            
4 łyżki musztardy,                                                                          
1 łyżka miodu,                                                                                                                   
1 łyżka majeranku,                                                                              
2 łyżki oliwy,                                                         
sól,                                                          
pieprz,                                                                                                      
Mięso kroimy w plastry, nacieramy solą i pieprzem, i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w półtalarki. W tym czasie przygotowujemy sos – przeciskamy czosnek do jakiejś miseczki, dodajemy do niego musztardę, miód, majeranek, oliwę i wszystko mieszamy. Po 2-ch godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy plaster mięsa smarujemy sosem i na wierzch wykładamy cebulę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 º C przez około 1,5 godz.
Smacznego                                                                                           
Zapraszam na mojego bloga: www.gotujemyipieczemy.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz