piątek, 31 sierpnia 2012

Makaron penne z cukinią lub kabaczkiem

Ryszard Marszałek
Potrawa ta jest szybka i bardzo smaczna..Znika szybko z półmiska a uwielbiają ją nie tylko wegetarianie ale też osoby preferujace  potrawy mięsne.
1/2 paczki makaronu penne
2 cebule
2 ząbki czosnku
5 większych pieczarek
1/2 czerwonej papryki
2 duże kulki mozzarelli
2 niewielkie kabaczki lub cukinie
3 łyżki oliwy do pieczenia
sól , pieprz
3 łyżki startego na dużych oczkach żółtego sera
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem paru kropel oliwy aby makaron się nie sklejał. Gotować według przepisu na opakowaniu tak aby  był  półtwardy a nie rozgotowany.  Wypłukaną i osuszoną cukinię lub kabaczek pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną w piórka cebulę. Należy je w któtkim czasie zeszklić aby się nie przypalały. Po czym wrzucamy cukinię, paprykę i pokrojone cieniutko pieczarki - podsmażamy wszystkie składniki razem około 20 minut.
Należy zwrócić uwagę na to aby cukinie nie były rozgotowane, dlatego nie jest wskazany dłuższy czas smażenia. Aby potrawa nie przypalała się można całość podlać małą ilością wody. Pod koniec smażenia doprawiamy według uznania solą i pieprzem, a jeśli Ktoś preferuje ostrzejsze potrawy, to możemy całość posypać odrobinką chili (pieprz cayenne) lub ostrą sproszkowaną papryką. Można też dodać jedną lub dwie konserwowe papryczki chili bardzo drobniutko pokrojone. 
Następnie mieszamy potrawę z makaronem i pokrojoną w kostkę mozzarellą. Całość posypujemy startym serem. Jeszcze chwilkę trzymamy na rozgrzanym palniku aby serki się rozpuściły.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz