niedziela, 26 sierpnia 2012

Kurczak po azjatycku.


Kurczak, warzywa, i orzechy nerkowca to główne składniki tego prostego, lecz orginalnego dania. Można podawać jako danie główne jak i przekąskę.
 Na małej patelni lekko zrumień orzechy, na średnim ogniu przez 1-2 minuty, po czym zdejmij je z patelni. Dokładnie wymieszaj w miseczce bulion, sos ananasowy, sos sojowy i mąkę kukurydzianą. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka i podsmażaj - mieszając do lekkiego zbrązowienia, przez 7-8 minut. Następnie zdejmij go z patelni. Wrzućna patelnię brokuły, paprykę, cebulę i podsmażaj 15 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj do warzyw kurczaka oraz sos z bulionem. Zagotuj wszystko i podgrzewj, wciąż mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Następnie duś przez 10-15 minut. N koniec dodaj orzechy i podgrzewaj całość jeszcze przez około minutę. Podawaj natychmiast, najlepiej z pełnoziarnistym ryżem. 
   Porcja na 4 osoby
  Przygotowanie: 15 minut
  Gotowanie: 30 minut
   SKŁADNIKI: 
   - 100g orzechów nerkowca
   - 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
   - 2 łyżki soku ananasowego
   - 2 łyżki soku sojowego
   - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
   - 4 filety z piersi kurczaka (po ok. 180 g)
   - 2 łyżki oleju roślinnego
   - 200 g brokułów
   - 1 średnia czerwona papryka (oczyszczona z nasion, cienko pokrojona)
   - 4 obrane i pokrojone cebule ze szczypiorkiem
 To danie zawiera dużo zdrowych warzyw, które dostarczają organizmowi wielu witamin. 
  Można również użyć innych warzyw o różnych kolorach i fakturze. Pokrój warzywa na małe kawałki podobnej wielkości, by smażyły się szybko i równo.
 Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz