piątek, 31 sierpnia 2012

Krówka

Gosik
Przepyszne ciasto na każdą okazję. Kto raz spróbuje nigdy nie zapomni jego smaku. To jest jedno z tych ciast, którym należy się delektować...

          Przepisów na placek o tej nazwie krąży mnóstwo nie tylko w internecie. Każdy z nich na swój sposób jest dobry i każdy na swój sposób inny. Ja przedstawiam ten, który sama wypróbowałam. Wszystkim w domu plack bardzo smakował i ciągle się dopytują, kiedy znów go upiekę:) Jego przygotowanie zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale zapewniam, że naprawdę warto! Serdecznie zachęcam do wypróbowania!

 CIASTO:

 3 szklanki mąki
 4 żółtka
 1 szklanka cukru
 1 kostka margaryny
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki miodu

 KREM TOFFI:

 1 puszka mleka słodzonego
 0,25 kostki margaryny
 0,5 litra śmietany kremówki
 dwa opakowania śmietan-fix
 orzechy arachidowe do dekoracji   (można je trochę poszatkować)
            Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Każdą z nich pieczemy osobno  na wysmarowanej i wyłożonej papierem blaszce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
           Puszkę mleka gotujemy przez trzy godziny w garnku z wodą. W chwili obecnej dostępne są w sklepach mleka "krówkowe" w puszkach. Można z niego skorzystać. Ja ciągle gotuję puszkę:) Ostudzoną masę przekładamy do miski, dodajemy do niej margarynę i miksujemy na jednolitą masę.
           Śmietanę ubijamy z fiksem i cukrem pudrem (wg przepisu na fiksie). Na blaszce układamy kolejno: ciasto, śmietanę, ciasto, masa toffi, orzechy arachidowe.

  Ciasto najlepsze jest następnego dnia, gdy trochę "przejdzie".
 SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz