wtorek, 14 sierpnia 2012

Kociołek mięsno - warzywny

Doskonały pomysł na szybki obiad. Oba przepisy zachwycają różnorodnością warzyw. 
Zarówno Gulasz jak i Bigos można podawać z ziemniakami bądź ryżem.


BIGOS Z PIECZAREK
Składniki:
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
0,5 kg kiełbasy
0,5 kg ogórków kiszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki, kiełbasę i ogórki pokroić w kostkę, a cebulę w półksiężyce. Wszystkie składniki osobno podsmażyć na oleju, przekładając do jednego garnka. Po czym podlać kilkoma łyżkami wody i dusić 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Zagotować. 

Smacznego!

GULASZ WARZYWNY
Składniki:
1 pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
2 cebulki
3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
2 marchewki
1 cukinia (wydrążona z pestek)
4 pomidory (bez skórki)
sól, pieprz
oregano, bazylia, tymianek
delikat 
kucharek (wegeta)
koncentrat pomidorowy
ketchup
olej do smażenia

Wykonanie:
Wyżej wymienione składniki smażyć osobno na oleju i kolejno wrzucać do garnka.:
I. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i delikatem. 
II. Pieczarki pokroić w talarki, doprawić pieprzem. Po czym dodać posiekaną cebulkę w kostkę, posolić. Następnie dodać papryki pokrojone w kostkę. Przyprawić delikatem i kucharkiem.
III. Potarkować marchewki, podsmażyć, doprawić kucharkiem.
IV. Pokrojoną w kostkę cukinię podsmażyć, doprawić kucharkiem, a gdy się zesmaży wrzucić pokrojone w kostkę pomidory.
Wszystkie składniki w garnku wymieszać, dodać do smaku pieprz, oregano, bazylię, tymianek i w razie konieczności kucharek. Podlać wodą (nie za dużo) i poddusić w garnku. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i do smaku ketchupu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz