czwartek, 30 sierpnia 2012

Faszerowana pieczeń rzymska

Hanna Marszałek
Przepis jest prosty do wykonania a otrzymana pieczeń bardzo smaczna i lubiana.
Dodatkowym plusem jest  to, że podzielona na kawałeczki jest kolorowa i bardzo apetyczna.
1 kg mielonego mięsa od łopatki
1 długa cukinia
2 jajka
2 cebule
pieprz, sól
1 bułka namoczona w mleku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
4  płaskie łyżki  masła
łyżka tartej bułki
żółtko
1 łyżka ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
zielona pietruszka
W dużej misce wyrobić masę składajacą się z mięsa, 2 jajek, namoczonej odciśniętej bułki i suszonych ziół. Dodać do smaku sól i pieprz. Cebulkę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie i ostudzić po czym dorzucić do mięsa. Całość odstawić do lodówki.
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, wnętrze wydrążyć  małą łyżeczką i na chwilę zanurzyć we wrzącej wodzie. Ostudzić. Przygotować farsz do cukinii. Drugą cebulkę  oraz obydwie papryki pokroić w drobną  kosteczkę a nanstępnie podsmażyć na oliwie, ostudzić i przełożyć do naczynia. Opłukaną  natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do papryki.  Dodać żółtko, tartą bułkę oraz doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować ostrożnie cukinię.
Na jeden arkusz pergaminowego papieru wyłożyć połowę mięsnej masy,na niej ułożyć napełnioną farszem  cukinię oraz przykryć  pozostałą  częścią mięsa. Papier zawinąć  wokół zakręcajac dokładnie końce. Powstaje w ten sposób jakby wielki cukierek. Potrawę umieścić w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około półtorej godziny.
 Po ostudzeniu kroić na grube plastry i przybrać kawałeczkami zielonej pietruszki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz